Euro-150TE Flexy pénztárgép V0006 FW verziójával kapcsolatos részletes forgalmazói tájékoztatás, frissítési útmutatóTartalom

1. Tájékoztató .................................................................................................................................. 01

2. Aktuális FW verzió megállapítása felhasználó által …................................................................ 03

3.Újdonságok,változások.................................................................................................................. 03

4. V0004 FW verzióról V0006 FW verzióra történő frissítéssel kapcsolatos további részletek ..... 06

5. Szoftverfrissítés lépései, ha alapértelmezett beállításokat használ: …......................................... 08

6. Szoftverfrissítés lépései, ha NEM alapértelmezett beállításokat használ:.................................... 09

7. Szoftverfrissítés általános menete: ….......................................................................................... 11

8. Hibalehetőségek, kijelzőn lévő üzenetek...................................................................................... 12

9. V0005 FW verzióról V0006 FW verzióra történő frissítési információk …................................ 12

10. Telefonos segítségnyújtás .......................................................................................................... 14Szoftverfrissítés menetéhez lapozzon a 8. vagy 9. oldalra
Amennyiben V0005 FW van a gépén és erről frissít V0006-ra, úgy lapozzon a 12. oldalra

1. Tájékoztató

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2017. november 13-i határozatában a BKFH MMFF MMO (volt MKEH) engedélyezte az Euro-150TE Flexy (A014) pénztárgép V0006 FW szoftver verzióját.

Korábban már engedélyt kapott a V0005 FW verzió, melynek értelmében ez a típus 2017.04.13-tól megfelel a módosított 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet új műszaki előírásainak. A V0005 FW verziót pilot teszt céljából kiküldtük kisebb mennyiségű Euro-150TE Flexy pénztárgépre, majd a tesztelés és hibajavítást követően engedélyeztettük a V0006 FW verziót. A V0006 FW verziót szintén pilot teszteljük kisebb mennyiségű pénztárgépre történő kiküldéssel. Ezt követően az elkövetkezendő hetekben/hónapokban kiküldésre kerül minden Euro-150TE Flexy (A014) pénztárgépre a V0006 FW verzió (kivétel Online2 üzemmódban, V0004 FW verzióval működő gépek).
Az Online2 üzemmód a V0005/V0006 FW verziókban ideiglenesen nem elérhető, várhatóan a V0007 FW verzióban lesz újra elérhető. Ebből adódóan ezeket az Online2 üzemmódban működő V0004-es gépeket 2018 második felében fogjuk frissíteni, már a V0007 FW verzióra.

- 2 -

A FW kiküldés ütemezetten, több ezres csoportokban történik, nem egyszerre az összes gépre. A FW kiküldése azokon a pénztárgépeken valósul meg, amelyeken a mobilhálózati kommunikáció rendben működik. Azokban az esetekben, amikor a kiküldés pillanatában nincs elérhető mobilhálózat, az új FW a mobilkommunikáció helyreállását követően érkezik meg.

A frissítés sikeres végrehajtásához szükséges, hogy az AEE akkumulátora legalább 30%-os töltöttségi szinten legyen. Ennek érdekében a pénztárgép, adapteren keresztül történő, hálózatra csatlakoztatását követően, legalább 1 óráig töltsük az AEE akkumulátorát, és csak azt követően indítsuk el a frissítési folyamatot. Ez min. 1 órás töltés arra az esetre vonatkozik, ha a pénztárgép nincs folyamatosan hálózatra csatlakoztatva, vagy a pénztárgépet nem használta hosszabb ideje (utóbbi esetben javasolt a hosszabb töltési idő).


Amikor a pénztárgép kéri a FW frissítés elvégzését, azt végre kell hajtani. A pénztárgép csak a frissítés végrehajtását követően használható tovább. Frissítés után újra Napnyitást kell végezni, az abban a pillanatban érvényes kasszafiók tartalommal.

ÚJ FW ELÉRHETŐ

2019.01.01


A V0004/V0005-ről V0006-ra történő frissítést megelőző Napi zárásoknál kiírja a pénztárgép azt a dátumot, amikor el kell végezni a FW frissítését az útmutató alapján (fenti példában 2017.11.20-án, Napnyitáskor).
 - Amennyiben Napi forgalmi jelentésnél, fenti felirat megjelenését követően ST RÉSZÖSSZEG billentyűt nyomunk, a pénztárgép kinyomtatja a Napi zárást. A FW frissítést megelőző napon, a Napi forgalmi jelentés havi formáját is ki kell nyomtatni, majd másnap FW frissítést kell végezni!

 - Amennyiben egyéb jelentéseket, zárásokat szeretnénk kinyomtatni, úgy a fenti felirat megjelenését követően nyomjunk TÖRLÉS billentyűt és lépjünk át a megfelelő üzemmódokba (X és/vagy Z), majd végezzük el a jelentések, zárások nyomtatását. Ezt követően nyomtassuk ki a Napi forgalmi jelentést.

Ha a FW letöltése a kijelölt dátum után történik, annak letöltését követően a pénztárgép rögtön kérni fogja a FW frissítés elvégzését (akár nap közben is).
Amennyiben a gép Napnyitás után van, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” – ilyenkor el kell végezni a Napi zárást (napi és havi formátum), azt követően megjelenik az „ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKS.” felirat.


Az esetlegesen még V0002 vagy V0003 FW verziókkal működő pénztárgépre nem kerül kiküldésre a V0006 vagy magasabb verziójú szoftver! Amennyiben az Ön pénztárgépén V0002 vagy V0003 FW verzió van, úgy szükséges annak frissítése az ECR-Trade Kft., mint forgalmazó szervizének közreműködésével először V0004 FW verzióra, ami hosszabb időt vesz igénybe (akár 1-2 hét)! Csak ezt követően lehetséges a frissítés V0006 vagy magasabb FW verziókra.

- 3 -

2. Aktuális FW verzió megállapítása felhasználó által


V0002 FW esetén, az ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében (ahol a Napnyitást végezzük) nem szerepel a FIZETŐESZKÖZ CSERE menüpont.
V0003 FW esetén, az ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében szerepel a FIZETŐESZKÖZ CSERE menüpont.
V0004 FW esetén (az aktuális frissítés után), SHIFT + SZORZÁS billentyűkombinációra átkapcsol Online2 üzemmódba a gép (vagy kiírja, hogy Online2 licence érvénytelen).
V0005 FW esetén ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében szerepel pl. a SZTORNÓ BIZONYLAT menüpont.
V0006 FW esetén P-ÜZEMMÓD / AEE KARBANTARTÁS menüjében szerepel pl. a FELÜLVIZSG.DÁTUM menüpont.

3. Újdonságok, változások

Töltse le az új V0006 FW verzió Kezelési útmutatóját (6.x verziók) a http://onlinepenztargeprendeles.hu oldalról vagy az alábbi linken keresztül: https://onlinepenztargeprendeles.hu/index.php?controller=attachment&id_attachment=48

 - kiegészültek a pénztárgép használat biztonsági szabályai
 - módosult a 2+48 órás AEE kommunikáció pénztárgép kikapcsolást követően, AEE készenléti állapotra
 - VTSZ számok programozásának határideje kitolódik 1 évvel, azaz 2019.01.01-től lesz kötelező használni
 - a nagy mennyiségű új funkció, és az ehhez szükséges tároló kapacitás miatt a 3.000 PLU szám csökkent 1.500 PLU számra – ebből adódóan FW frissítést követően a korábban 1.500 PLU fölött használt termékeket át kell programozni 1.500 PLU szám alá, az 1.500 PLU fölötti termékek nem kerülnek importálásra FW frissítés utáni import esetén! (lásd. 4. pont elején)
 - módosult az állapotjelző fények működése, a sárga már nem világít állandóan, csak ha kommunikál – ebből adódóan változott a FW frissítés menete egy ponton V0004-ről V0005/V0006 és újabb verzióra történő frissítéskor! (részletek a vonatkozó pontoknál)
 - módosult a Napnyitás, Forint készpénzen kívül további fizetőeszközökkel is lehet napot nyitni
 - Befizetésnél is lehetőség van Forint készpénzen kívüli fizetőeszközök bevételezésére
 - új bizonylatok készíthetőek a pénztárgépen:
          o Sztornó bizonylat (ez váltja ki a manuálisan kitöltött ún. Sztornó könyvet)
          o Visszáru bizonylat (ez váltja ki a manuálisan kitöltött ún. Sztornó könyvet)
          o Göngyölegjegy (göngyöleg visszavétel, ellenérték azonnali kifizetésével)
          o Bizonylatok listája

- 4 -

- bizonylatok módosulása – adóügyi bizonylattá váltak:
          o Napnyitás
          o Kifizetés
          o Befizetés
          o Fizetőeszköz csere
- új funkciók:
          o egyéb fizetőeszközök használata és programozása
          o korábbi HALO (helyi érték határ) módosult összeghatárra (Ft érték)
          o módosultak a Gyűjtők és PLU-k alapértelmezett összeghatárai 900.000 Forintra (frissítést követően ezek kerülnek beállításra, import után ezeket ellenőrizni, esetleg módosítani szükséges)
          o Tételsor és Összesen értékhatárok programozhatósága – ezt az üzemeltető a Mód. rendelet 3. melléklet, A) cím, 18. pontja értelmében be kell állítsa frissítést követően! Az üzemeltetőnek a tőle elvárható mértékben, a gazdasági tevékenysége sajátosságaihoz illeszkedően alkalmaznia kell az összeghatárok beállítását annak érdekében, hogy a téves beütés esélyét minimalizálja. Ez által elkerülhetőek a tévesen, több százezres, vagy milliós összegű tévesen készült nyugták, ill. ezek szükségszerű sztornózása. Az új FW alapértelmezetten tartalmazz a nyugta maximális összegére vonatkozó, ÁFA tv. 165. § (3) b) pontjában meghatározott értékhatárt – ami jelenleg 900.000 Ft, viszont frissítés utáni import által ez elállítódhat, amennyiben az importált Gyűjtő adatbázisban korábban magasabb HALO határ volt beállítva.
          o PING – kapcsolat tesztelése NAV-AEE között
          o PLU esetén beállítható a göngyöleg státusz
          o engedményen felül lehetőség van nem üzletpolitikai kedvezmény használatára is – százalék vagy egyösszegű engedmény esetén választani kell a kettő típus közül (engedmény/nem üzletpolitikai kedvezmény)
          o nyugtán belül lehetőség van göngyöleg visszaváltásra
          o nyugta fizetésénél lehet göngyölegjeggyel is fizetni
          o pénzmozgás bizonylatoknál (Kifizetés, Befizetés) választhatóak a Mód. rendelet által meghatározott ok-kódok
          o lehetőség van a pénztárgép átszemélyesítésére – tulajdonos változás, cégforma változás, stb. esetén nem kell AEE-t cserélni
          o pénztárgépen, Szerviz üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) a szüneteltetési időszak kezdete és vége, valamint a szervizbe történő átadás és visszavétel dátuma
          o Éves felülvizsgálatkor a pénztárgépen, SZERVIZ üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) az Éves felülvizsgálat elvégzésének ténye és a soron következő felülvizsgálat dátuma
          o felhasználó megtekintheti a soron következő Éves felülvizsgálat dátumát P-üzemmódban

- 5 -

          o lehetőség van felhasználó által letölteni a legújabb FW verziót P-üzemmódban, amennyiben arra a szerviz utasítást ad
- a pénztárgép figyelmezteti a felhasználót a kötelező Éves felülvizsgálat elvégeztetésére, a dátum elérkezése előtt 30 nappal kezdődően
- a Napi zárás előtt a pénztárgép automatikusan kinyomtatja a Pénztárjelentést (amely önmagában is nyomtatható X üzemmódban, mint eddig)
- módosult/bővült a Pénztárjelentés tartalma
- módosult a Fizetőeszköz csere, csak fő fizetőeszközök közötti csere lehetséges V0006 FW verzióban
- módosultak/kiegészültek az egyes üzemmódok menüpontjai
- az Euró átállás dátumát, valamint a Felkészülési időszak és Kivezetési időszak dátumát és az átváltási árfolyamot a NAV szervere programozza
- az Online2 üzemmód a V0005/V0006 FW verzióban nem elérhető, V0007 FW verziótól lesz újra elérhető
- az új FW-hez a dekódoló új verziója kell – XML helyett P7B formátumban kerülnek tárolásra a naplófájlok az SD kártyán
- elérhetőek a segédszoftverek új verziói
- az új verziójú segédszoftverekben az egyes bizonylatok képei megjeleníthetőek, valamint a dekódolt naplófájl vonatkozó bizonylat bejegyzéseiben értelmezhető formában láthatóak a bizonylatok nyomtatott sorai
- gyorsult a nyugta lezárásánál az utolsó sorok nyomtatása (V0004 esetén, AP szám nyomtatása előtt hosszabb-rövidebb ideig várakozott a pénztárgép)
- az ÁFA-kulcsok helyett az ÁFA-címkék szerepelnek a bizonylatokon (5,00%  04,76%; 18,00%  15,25%; 27,00% - 21,26%; AJT maradt; TAM módosult AM-re)
- bővültek/módosultak a hibaüzenetek az új funkciók által
- a pénztárgép Napi zárást követően nyomtathat NAV technikai tájékoztatás bizonylatot, amennyiben ilyet a NAV szervere a pénztárgépre küldött
- a NAV szervere távoli eléréssel beállíthatja a kommunikáció gyakoriságát, valamint a naplófájlok maximális méretét
- a V0006 FW verzióról V0007 és magasabb FW verzióra történő frissítés menete egyszerűsödik – SD kártya ellenőrzése automatikus, frissítés előtt elmaradt Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma automatikusan nyomtatásra kerül
- további, működést javító módosítások


További, SZERVIZ menü változások, amelyek érintik az üzemeltetőt is:


Szerviz üzemmódba kizárólag az a szervizpartner tud belépni, aki elvégezte a Mód. rendelet szerinti szerviztanfolyamot, erre Tanúsítvánnyal rendelkezik (melyek listája megtalálható lesz a NAV oldalán), rendelkezik a Mód rendelet szerinti szervizszerződéssel, valamint ezek alapján hozzáféréssel rendelkezik a forgalmazó által működtetett szervizfelülethez, szerviz menübe való belépési jogosultsághoz.

- 6 -

          o a korábbi megszemélyesítési folyamat kettévált:
          - a pénztárgép rendszerbe állítására – ilyenkor az új pénztárgép még nincs üzemeltetőhöz rendelve, nem nyomtat
          - a pénztárgép első üzembe helyezésére (vagy átszemélyesítés) – ilyenkor kerül hozzárendelésre a pénztárgép az üzemeltetőhöz (új üzemeltetőhöz)
          o az adott fix üzemeltetési helyen nem megfelelő 2G/3G kommunikáció esetén (ha a sárga jelzőfény gyakran villog), a műszerész váltani tud 2G/3G kommunikáció beállítás között, alapértelmezett a 3G kommunikáció
          o lehetőség van a pénztárgép átszemélyesítésére – tulajdonos változás, cégforma változás, stb. esetén nem kell AEE-t cserélni
          o pénztárgépen, Szerviz üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) a szüneteltetési időszak kezdete és vége, valamint a szervizbe történő átadás és visszavétel dátuma
          o Éves felülvizsgálat esetén a pénztárgépen, SZERVIZ üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) az Éves felülvizsgálat elvégzésének ténye és a soron következő felülvizsgálat dátuma
          o a szerviz már nem végezheti el a pénztárgépen a fejléc korrigálást, ÁFA-kulcsok programozását, Euró átállás dátumának és árfolyamának beállítását – ezeket a továbbiakban kizárólag a NAV szerver programozza (a V0005/V0006 FW-re történő frissítéskor alapértelmezettként a jelenleg hatályos értékek kerülnek beállításra – melyeket a műszerész szerviz üzemmódban megtekinthet)

A módosításokból adódóan apróbb eltéréseket észlelhet a korábbi működéshez képest, pl. a nyugta lezárásakor, nyugta végének nyomtatásakor.
Ügyeljen rá, hogy a nyugtát és egyéb adóügyi bizonylatokat csak az AP szám nyomtatás után tépje le! Az egyéb bizonylatok esetében is várja meg a teljes bizonylat kinyomtatását, letépés előtt!


4. V0004 FW verzióról V0006 FW verzióra történő frissítéssel kapcsolatos további részletek


          o Mivel a korábbi 3.000 PLU mennyiség módosult 1.500 PLU mennyiségre, így frissítést megelőzően szükséges a PLU adatbázis lementése pénztárgépről (Euro2A segítségével PC-re), a 1.500 PLU számnál magasabb termékek átprogramozása 1.500 PLU sorszámtól alacsonyabb sorszámra. Ehhez használható az Euro2A segédprogram. Fontos, hogy az átprogramozást a korábbi Euro2A verzióban végezzük el, mivel az új verzió már csak 1.500 PLU-t jelenít meg! Amennyiben göngyöleget is használunk, úgy azokat az előzőek szerint módosított PLU adatbázisban, viszont már az új Euro2A programban végezzük el, mivel ez már az új

- 7 -

program funkciója. Csak ezeket a módosításokat követően végezzük el a PLU adatbázis visszatöltését a pénztárgépre!
          o Mivel módosult a sárga állapotjelző működése a Mód. rendelet értelmében (csak akkor világít, ha kommunikál, egyébként nem), ezért egy ponton – az MRS-nél – módosult a korábban V0004 FW-kor kiadott forgatókönyv, V0004-ről V0006-ra (vagy magasabb verzióra) történő frissítésre vonatkozóan. Amikor a pénztárgép a MASTER RESET ponthoz ér, az már a módosult sárga állapotjelzővel működő új FW jelzése, így ott a sárga már nem fog világítani folyamatosan!


FW frissítést megelőző 5. naptól kezdődően „X” Teljes jelentés (napi/havi) kinyomtatása után és „Z” Napi forgalmi jelentés (napi/havi) kinyomtatása előtt „ÚJ FW ELÉRHETŐ” üzenet jelenik meg a kijelzőn, alatta a NAV által megadott FW frissítési/telepítési dátummal. Ekkor lehetőség van még egyéb zárások, jelentések kinyomtatására – napi és havi formátumban is! A frissítési dátum elérkezésekor már csak „Z” Napi zárás (Napi forgalmi jelentés) napi és havi verziója nyomtatható – más jelentés, zárás nem!
          o Amennyiben egyéb jelentéseket, zárásokat szeretnénk kinyomtatni, úgy a fenti üzenet megjelenését követően nyomjunk TÖRLÉS billentyűt és lépjünk át a megfelelő üzemmódokba, majd végezzük el a jelentések, zárások nyomtatását.
          o Amennyiben Napi forgalmi jelentésnél ST RÉSZÖSSZEG billentyűt nyomunk, kinyomtatja a Napi zárást, azt követően a havi formáját is ki kell nyomtatni (frissítést megelőző napon), majd másnap FW frissítést kell végezni!


A FW frissítési dátum elérkezésekor, az alábbi üzenet jelenik meg a kijelzőn:
- amennyiben a gép Napi zárás után van, és Napnyitást szeretnénk végezni, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” (ha a FW letöltési és telepítési dátum között legalább 1 nap eltérés van)
- amennyiben a gép Napnyitás után van, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” – ilyenkor el kell végezni a Napi zárást (napi és havi formátum), azt követően megjelenik az „ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKS.” felirat (ha a FW letöltési és telepítési dátum azonos).


Szoftverfrissítést követően alaphelyzetbe állnak a pénztárgép adatbázisai (PLU, Gyűjtő, Kezelők, Mértékegység, Engedmény/Kedvezmény/Felár, stb.) és beállításai (Lábléc, Reklámszöveg, Rendszer szöv., Programozható bill., Rendszer beáll.), melyek visszaállíthatóak a szoftverfrissítés menetében speciális SD kártyára történő mentés, vagy műszerész segítségével (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja).

- 8 -

5. Szoftverfrissítés lépései, ha alapértelmezett beállításokat használ:


Ez a menete, ha Ön az üzembe helyezést követően nem programozta, programoztatta át az alap, gyári beállításokat
Speciális SD kártya nélküli frissítés
Video: https://youtu.be/wpSYwzSFe-A

Frissítés közben ne kapcsolja ki a pénztárgépet és ne húzza ki az adatpert a pénztárgépből, azaz ne áramtalanítsa a pénztárgépet!
Amennyiben a piros jelzőfény villog/világít, vagy a frissítés során villogni/világítani kezd, úgy hívja saját szervizét, és ne folytassa a frissítés menetét!


          o "KEZELŐ MENÜ" billentyű többszöri megnyomása, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
Amennyiben még nem készült el a Z Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma, azt/azokat ki kell nyomtatni, azt követően folytatódhat a frissítés!
Ezek nyomtatása: Z-üzemmód -> Napi forg. zárás -> jobbra/balra nyilakkal választás HAVI/NAPI közül -> TL KÉSZPÉNZ (és ST RÉSZÖSSZEG), majd folytatás az előző ponttól
          o jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „P-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása
          o "BALRA NYIL" billentyű megnyomása 3x, hogy a kijelző alsó sorában „PTG SW UPGRADE” legyen, majd "TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása
          o kijelzőn megjelenik „ADATBÁZIST MENT?”, nyomjon " FELFELE NYIL TÖRLÉS" billentyűt
          o kijelzőn megjelenik „FOLYTAT?”, nyomjon " ST RÉZÖSSZEG" billentyűt


          o Elindul a frissítés folyamata, a kijelzőn “FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER.”, sárga állapotjelző fény gyorsan villog, a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”, a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, majd a villogása befejeződik és újraindul az AEE. A sárga jelzőfény hosszan világít, majd kialszik, és elkezd világítani a zöld jelzőfény.
          o Meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 1 percig folyamatosan világít, és ha nem villog vagy világít a piros jelzőfény, akkor "TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása (a sárga jelzőfény állapotának nincs jelentősége)
          o a kijelzőn „MRS FOLYAMATBAN…”, utána bizonylat nyomtatódik, majd a kijelzőn „MRS OK KIKAPCSOLÁS”
          o ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni
          o ezt követően a gép használható, Napnyitás után

- 9 -

6. Szoftverfrissítés lépései, ha NEM alapértelmezett beállításokat használ:


Ez a menete, ha Ön az üzembe helyezést követően átprogramozta, átprogramoztatta az alap, gyári beállításokat, mint pl. Gyűjtő, PLU, Kezelők, Perifériák, Kedvezmény/Felár, stb.
Amennyiben 1.500 PLU fölötti sorszámot is használt, úgy frissítés megkezdése előtt a fentebb leírtak szerint kell eljárni (4. pont)!
Speciális SD kártya használatával történő frissítés, melyet frissítés előtt be kell helyezni!
Video: https://youtu.be/JIF-o3iCKNY

Frissítés közben ne kapcsolja ki a pénztárgépet és ne húzza ki az adatpert a pénztárgépből, azaz ne áramtalanítsa a pénztárgépet!
Amennyiben a piros jelzőfény villog/világít, vagy a frissítés során villogni/világítani kezd, úgy hívja saját szervizét, és ne folytassa a frissítés menetét!


          o "KEZELŐ MENÜ" billentyű többszöri megnyomása, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
Amennyiben még nem készült el a Z Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma, azt/azokat ki kell nyomtatni, azt követően folytatódhat a frissítés!
Ezek nyomtatása: Z-üzemmód -> Napi forg. zárás -> jobbra/balra nyilakkal választás HAVI/NAPI közül -> TL KÉSZPÉNZ (és ST RÉSZÖSSZEG), majd folytatás az előző ponttól
          o jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „P-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása
          o "BALRA NYIL" billentyű megnyomása 3x, hogy a kijelző alsó sorában „PTG SW UPGRADE” legyen, majd"TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása
          o kijelzőn megjelenik „ADATBÁZIST MENT?”, nyomjon "ST RÉSZÖSSZEG" billentyűt
          o kijelzőn megjelenik „EXPORTÁL…” és az SD kártyára menti a gép az adatbázisokat, melynek folyamata nyomtatásra kerül, az exportálás a NEM ADÓÜGYI BIZONYLAT sor nyomtatásával ér véget
Amennyiben 1.500 PLU fölötti sorszámot is használt, úgy frissítés megkezdése előtt a fentebb leírtak szerint kell eljárni (4. pont)!
          o kijelzőn megjelenik „FOLYTAT?”, nyomjon "ST RÉSZÖSSZEG" billentyűt
          o Elindul a frissítés folyamata, a kijelzőn “FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER.”, sárga állapotjelző fény gyorsan villog, a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”, a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, majd a villogása befejeződik és újraindul az AEE. A sárga jelzőfény hosszan világít, majd kialszik, és elkezd világítani a zöld jelzőfény.
          o Meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 1 percig folyamatosan világít, és ha nem villog vagy világít a piros jelzőfény, akkor "TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása (a sárga jelzőfény állapotának nincs jelentősége)

- 10 -


          o a kijelzőn „MRS FOLYAMATBAN…”, utána bizonylat nyomtatódik, majd a kijelzőn „MRS OK KIKAPCSOLÁS”
          o ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni

Mivel a V0004 FW verzió 3.000 PLU-t kezelt, a V0005/V0006 viszont csak 1.500 PLU-t, így az SD kártyára mentett 3.000 PLU adatbázist Import előtt módosítani kell 1.500 PLU-ra. Ez úgy végezhető el, hogy az SD kártyát vegyük ki a pénztárgépből, helyezzük számítógépbe és nyissuk meg a rajta lévő PLU.edf fájlt pl. WordPad programmal. Töröljük a tartalmából az 1.501-3.000 PLU adat sorokat (az utolsó az 1.500 PLU adatsora maradjon). Ezt követően helyezzük vissza az SD kártyát a számítógépbe, majd folytassuk a lenti lépésekkel. Amennyiben PLU-kat használ, úgy célszerű a lenti lépéseket követően a PLU adatbázis átprogramozása Euro2A programból is.
Ezek a lépések a későbbi FW verzióknál korrigálva lesznek.


          o "KEZELŐ MENÜ" billentyű megnyomása 2x, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
          o jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „P-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása
          o "BALRA NYIL" billentyű megnyomása 4x, hogy a kijelző alsó sorában „IMPORT ÖSSZES” legyen, majd " TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása
          o kijelzőn megjelenik „ÖSSZES, IMPORTÁL…” és az SD kártyáról a gép betölti az adatbázisokat, melynek folyamata nyomtatásra kerül, az importálás a NEM ADÓÜGYI BIZONYLAT sor nyomtatásával ér véget
          o "KEZELŐ MENÜ" billentyű többszöri megnyomása, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
          o jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „R-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL KÉSZPÉNZ" billentyű megnyomása
          o ezt követően a gép használható, Napnyitás után

- 11 -

7. Szoftverfrissítés általános menete:

1. P-üzemmódba lépve, ki kell választani menüből a PTG SW UPGRADE tételt, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű lenyomásával elindítani a folyamatot.
2. Ekkor a pénztárgép megkérdezi, hogy elvégezze-e a speciális SD kártyára az adatbázis mentését: „ADATBÁZIST MENT?”. Ehhez szükséges a speciális SD kártya behelyezése (amennyiben ez még nem történt meg). Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN/NEM.
          o Az IGEN-t jelentő ST RÉSZÖSSZEG billentyű megnyomását követően elindul az adatbázis mentése az SD kártyára, melynek folyamata nyomtatásra kerül.
          o NEM-et jelentő TÖRLÉS billentyűt csak akkor használjunk, ha előzőleg műszerész által mentésre kerültek az adatbázisok/beállítások (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja), mivel azok a frissítés következtében törlődnek; vagy akkor válasszuk a TÖRLÉS-t, ha alapértelmezett beállításokat használunk.
3. Ezt követően a pénztárgép megkérdezi, hogy folytatjuk-e a frissítés menetét: „FOLYTAT?”. Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN vagy NEM.
4. Ilyenkor elindul a frissítés folyamata, melyet a kijelző és állapotjelzők alapján tudunk követni:
          o FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER (kijelzőn)
          o a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi a pénztárgép új szoftverének betöltését
          o majd a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”
          o a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi az AEE új szoftverének betöltését
          o a folyamat befejezését követően a sárga állapotjelző fény villogása befejeződik és újraindul az AEE, a sárga jelzőfény hosszan világít, majd kialszik, és elkezd világítani a zöld jelzőfény
          o majd meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 1 percig folyamatosan világít, és ha nem villog vagy világít a piros jelzőfény, akkor meg kell nyomni a TL KÉSZPÉNZ billentyűt (a sárga jelzőfény állapotának nincs jelentősége)
          o a kijelzőn megjelenik az „MRS FOLYMATBAN…” felirat, majd befejezést követően erről előbb bizonylat nyomtatódik, majd pár másodperc múlva megjelenik az „MRS OK KIKAPCSOLÁS” felirat
          o ezt követően ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni
5. Frissítést követően (amennyiben a 2. pont szerint volt adatbázismentés)*, a pénztárgépen elvégezhető P-üzemmódban a lementett adatbázisok visszatöltése: IMPORT ÖSSZES menüpont kiválasztása, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű.


* Mivel a V0004 FW verzió 3.000 PLU-t kezelt, a V0005/V0006 viszont csak 1.500 PLU-t, így az SD kártyára mentett 3.000 PLU adatbázist Import előtt módosítani kell 1.500 PLU-ra. Ez úgy végezhető el, hogy az SD kártyát vegyük ki a pénztárgépből, helyezzük számítógépbe és nyissuk meg a rajta lévő PLU.edf fájlt pl. WordPad programmal. Töröljük a tartalmából az 1.501-3.000 PLU adat sorokat (az utolsó az 1.500 PLU adatsora maradjon). Ezt követően helyezzük vissza az SD kártyát a számítógépbe, majd folytassuk a további lépésekkel. Amennyiben PLU-kat használ, úgy célszerű a lenti lépéseket követően a PLU adatbázis átprogramozása Euro2A programból is.
Ezek a lépések a későbbi FW verzióknál korrigálva lesznek.

- 12 -

8. Hibalehetőségek, kijelzőn lévő üzenetek


Amennyiben Napi forgalmi jelentés (Napi zárás) nyomtatása előtt ÚJ FW ELÉRHETŐ (dátum) felirat jelenik meg, ez azt jelenti, hogy megérkezett a pénztárgépre az új FW, melyet telepíteni kell a kijelzőn lévő dátumon, Napnyitáskor.


Amennyiben a frissítési folyamat végénél, „AEE LETERHELT, ST/folytat?” felirat jelenik meg, úgy az ST RÉSZÖSSZEG billentyű lenyomását követően folytatódik a folyamat.


Frissítés után előfordulhat, hogy a pénztárgép újra Napi zárás elvégzését kéri, ilyenkor ezt el kell végezni annak ellenére is, ha nem történt időközben Napnyitás.


Amennyiben nincs elérhető frissítés, és a pénztárgépen elindítjuk a frissítést, ezt a pénztárgép „NINCS ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS” hibaüzenettel jelzi (vagy ha korábban akarjuk telepíteni, mint a telepítésre meghatározott dátum).
Ugyan ez a hibaüzenet jelenik meg akkor is, ha az AEE akkumulátorának töltöttségi szintje 30% alatti vagy az AEE akkumulátora hibás. Az akkumulátorok biztonságos élettartama 3-4 év, az akkumulátorgyártók alapján. Ezért is szükséges, hogy például Éves felülvizsgálatkor kicseréltesse a 4 évnél régebbi pénztárgépekben az AEE akkumulátorát (azaz 4 évente)! Amennyiben a pénztárgép Napnyitáskor FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES felirattal kéri a frissítést, de a frissítési folyamat indításakor NINCS ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS felirat jelenik meg, úgy vélhetően az AEE akkumulátor töltöttségével van gond, a fentiek szerint. Esetlegesen ilyenkor még az lehet a hiba, hogy folyamatban van egy AEE-NAV kommunikáció. Ennek lezárultáig szintén nem indítható a frissítés.

Amennyiben a frissítési folyamat nem fut le a fenti leírások szerint, és a pénztárgép hibás állapotba került (piros LED villog/világít, hibaüzenetek a kijelzőn, stb.), úgy kérjük, forduljon bizalommal saját szervizpartneréhez!

9. V0005 FW verzióról V0006 FW verzióra történő frissítési információk


Amennyiben az Ön pénztárgépén már a V0005 FW verzió működik (tesztelésből, átszemélyesítésből adódóan), úgy az alábbiak szerint kisebb eltérés van az előző fejezetekben leírt V0004  V0006 frissítés menetével szemben.


V0006 FW verzióra történő frissítést követően már nem kell az időnkénti SW RESET elvégzése (mint V0005 FW alatt), mivel ezt már a V0006 FW verzió automatikusan elvégzi

FW megérkezésének jelzése pénztárgépre, FW frissítésének jelzése


Amennyiben a frissítés az Ön pénztárgépére Napnyitás után érkezett meg és a gép kéri az azonnali telepítést, akkor a frissítési utasítások értelmében Napi forgalmi jelentés NAPI és HAVI formátum nyomtatása szükséges. Amikor Z-üzemmódban, a Napi forgalmi jelentés NAPI formátumának nyomtatását elindítjuk TL billentyűvel, úgy a pénztárgép előbb kinyomtatja az X-Pénztárjelentést, majd utána kiírja a kijelzőre, hogy a „ÚJ FW ELÉRHETŐ

- 13 -

FRISSÍTÉS SZÜKS.”. Ilyenkor ST RÉSZÖSSZEG billentyű lenyomásával lépünk tovább a Z-Napi forgalmi jelentés kinyomtatására, majd ki kell nyomtatni a HAVI formátumot is. Ezt követően kell megkezdeni a frissítés menetét.

Frissítés lépései

- Frissítés megkezdése előtt ki kell nyomtatni a Napi forgalmi jelentés NAPI és HAVI formátumát (figyelembe véve a fent leírt V0005 FW-re vonatkozókat).
- A frissítési lépések (5. és 6. fejezet) elején, a PTG SW FRISSÍTÉS (PTG SW UPGRADE) menüre kell lépni, ehhez a P-üzemmódba lépést követően 4x kell a balra nyilat megnyomni.
- Mivel a V0005 FW már 1.500 PLU-t kezelt, így nem kell a korábbi (V0004 alatt készült 3.000 PLU-s) adatbázis átalakítása.


Változások V0005-V0006 FW verziók között

A 3. fejezetben leírt változások a V0004-V0006 FW verziók között értendőek. Amennyiben az Ön gépén már a V0005 FW működött, úgy V0006 FW verzióra történő frissítéssel már csak az alábbi eltéréseket tapasztalhatja, kezelési szempontból.
- V0006 FW verzióra történő frissítést követően már nem kell az időnkénti SW RESET elvégzése (mint V0005 FW alatt), mivel ezt már a V0006 FW verzió automatikusan elvégzi
- Szerviz üzemmódba kizárólag az a szervizpartner tud belépni, aki elvégezte a Mód. rendelet szerinti szerviztanfolyamot, erre Tanúsítvánnyal rendelkezik (melyek listája megtalálható lesz a NAV oldalán), rendelkezik a Mód rendelet szerinti szervizszerződéssel, valamint ezek alapján hozzáféréssel rendelkezik a forgalmazó által működtetett szervizfelülethez, szerviz menübe való belépési jogosultsághoz.
- Sztornó- és Visszáru bizonylatoknál egyszerűsödött az ügyfélre vonatkozó adatbevitel (lásd. a Használati útmutató V6.2 verziójának vonatkozó részét).
- Éves felülvizsgálatkor a pénztárgépen, SZERVIZ üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) az Éves felülvizsgálat elvégzésének ténye és a soron következő felülvizsgálat dátuma
- felhasználó megtekintheti a soron következő Éves felülvizsgálat dátumát P-üzemmódban
- lehetőség van felhasználó által letölteni a legújabb FW verziót P-üzemmódban, amennyiben arra a szerviz utasítást ad
- a pénztárgép figyelmezteti a felhasználót a kötelező Éves felülvizsgálat elvégeztetésére, a dátum elérkezése előtt 30 nappal kezdődően
- módosult a Fizetőeszköz csere, csak fő fizetőeszközök közötti csere lehetséges V0006 FW verzióban
- módosultak/kiegészültek az egyes üzemmódok menüpontjai
- az Online2 üzemmód a V0005/V0006 FW verzióban nem elérhető, V0007 FW verziótól lesz újra elérhető

- 14 -

- elérhetőek a segédszoftverek új verziói
- az új verziójú segédszoftverekben az egyes bizonylatok képei megjeleníthetőek, valamint a dekódolt naplófájl vonatkozó bizonylat bejegyzéseiben értelmezhető formában láthatóak a bizonylatok nyomtatott sorai
- a V0006 FW verzióról V0007 és magasabb FW verzióra történő frissítés menete egyszerűsödik – SD kártya ellenőrzése automatikus, frissítés előtt elmaradt Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma automatikusan nyomtatásra kerül

Hibalehárítás

Amennyiben a pénztárgép kéri a FW frissítését, de FW frissítés indításakor (adatmentési lépés után) kiírja hogy AKKU LEMERÜLT úgy az AEE akkumulátorának töltöttségi szintje 30% alatti vagy az AEE akkumulátora hibás. Az akkumulátor min. 30%-ra valót feltöltéséig, vagy szerviz általi AEE akkumulátor cseréjéig (amennyiben hibás az AEE akkumulátor) a frissítési folyamat nem indítható, frissítés nélkül a pénztárgép pedig nem használható!
Az akkumulátorok biztonságos élettartama 3-4 év, az akkumulátorgyártók alapján. Ezért is szükséges, hogy például Éves felülvizsgálatkor kicseréltesse a 4 évnél régebbi pénztárgépekben az AEE akkumulátorát (azaz 4 évente)!


10. Telefonos segítségnyújtás


Amennyiben a segédletek ellenére telefonos segítségre van szüksége, úgy hívja saját szervizpartnerét!
Szükség esetén az alábbi forgalmazói telefonszámokon is kérhet segítséget a FW frissítéssel kapcsolatban.

(H-P 8.30-16.30,)

Kérjük, hogy legyen türelemmel a telefonszámok foglaltsága esetén!

Szerviz: 06-1-405-12-85, 06-20/486-11-88, 06-20/938-24-02

A fenti leírás pdf formárumban innen is letölthető.

Nyugtával dicsérje a napot!

Üdvözlettel Tóth Gábor

Au Cash Kft.
1161 Budapest, Baross utca 4.
+36 20 / 486 - 11 - 88
+06 1 / 405 - 12 - 85
https://onlinepenztargeprendeles.hu/ ; https://aucash.hu/
penztargepredeles@gmail.com

Kövessen minket a facebook-on:
https://www.facebook.com/aucashkft